Endoskopik Sinüzit Ameliyatı

Endoskopik Sinüzit Ameliyatı

Çeşitli sebeplerle insanlarda sinüs problemleri gelişebilir. Bu problemlerin teşhisi sonrası rahatlama için uygulanan bir yöntem de endoskopik sinüzit ameliyatıdır. Bu ameliyat ile nefes almak kolaylaşırken mukusun neden olduğu enfeksiyonlar giderilebilir.

Sinüsler gözlerin arkasında, burnun iç kısmına bağlı hava dolu boşluklardır. Sinüslerin enfeksiyonu sinüzit olarak adlandırılır. Sinüzit nedeniyle sinüs ve burun arasında açıklık mukus ile tıkanır. Endoskopik sinüzit ameliyatı ciddi sinüs problemlerinin çözülmesi için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat sayesinde sinüs ile burun arasındaki geçiş genişletilir ve mukusun sıkışması önlenir.

Endoskopik Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesi kişiye lokal ya da genel anestezi verilir. Genelde 1-2 saat süren ve herhangi bir kesik içermeyen bir operasyondur. Prosedür tamamen burun deliklerinden gerçekleştirilir.

Ucunda ışık bulunan endoskop ile sinüs tıkanıklığına sebep olan etkenler ortadan kaldırılır. Gerekli durumlarda özel cihazlar ile sinüs içindeki kemikli yapılar küçültülür. Genelde endeskop ile sinüs ve burun arasındaki boşluğa genişlik sağlayan bir balon yerleştirilerek şişirilir. Yeterli genişlik sağlandığında balon çıkartılır.

Kimlere Endoskopik Sinüzit Ameliyatı Yapılır?

Endoskopik sinüzit ameliyatı öncesi doktor tarafından tıbbi geçmiş incelenir. Aynı zamanda nazal endoskopi veya bilgisayarlı tomografi ile sinüslerin hangi bölümlerinin etkilendiği kontrol edilir. Eğer kişide şu durumlar var ise ameliyat yapılması önerilebilir:

  • Sık sinüs enfeksiyonu öyküsü
  • Nazal polip varlığı
  • Burunda tıkanıklık
  • Burun tümörleri

Endoskopik Sinüzit Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar?

Her ameliyat gibi endoskopik sinüzit ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Ameliyat sonrasında birkaç gün kanama olması genelde normaldir. Ağrı oluştuğunda doktor tarafından önerilen ilaçlar ile ağrılar giderilir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Yatarken baş yüksekte tutulmalıdır.

  • Bol sıvı tüketilmelidir.
  • Bir süre dumanlı ve tozlu ortamlarda bulunulmamalıdır.
  • Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
  • Hafif kanamalar gerçekleştiğinde dik oturulmalıdır. Eğer uzun süren ve devamlı kanamalar var ise doktorla iletişime geçilmelidir.
  • Burun doktor kontrolünde nemli tutulmalıdır.
  • 1 hafta kadar burun sümkürülmemelidir.
  • Birkaç hafta yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • Eğer kişi düzenli bir ilaç kullanıyorsa ya da bir rahatsızlığı varsa komplikasyona neden olmaması için mutlaka işlemi gerçekleştirilen doktora bilgi verilmelidir.
  • Ameliyat sonrası gelişen beklenmedik komplikasyonlarda ise doktor ile iletişime geçilmelidir.

DİĞER TEDAVİLER

BİZİ HASTALARIMIZDAN DİNLEYİN

Ayşenur K.
Ayşenur K.
Ayşenur K. Puanı 5

Henüz ameliyatımın 2.ayındayım ve burnum kesinlikle beklediğimden çok çook iyi ve her geçen gün daha da güzel olmaya devam ediyor. Çevremdeki herkesten harika yorumlar alıyorum. İyi ki sizi tercih etmişim elinize emeğinize sağlık her şey için çok teşekkür ederim.

Maide N.K.
Maide N.K.
Maide N.K. Puanı 5

Öncelikle 2.ayımdayım, iki ayda bu kadar sonuç almak gerçekten inanılmaz iyi hissettirdi. Burnum hayalimdekinden bile güzel oldu. Atahan Bey gerçekten çok ilgili bir doktor ve işinde gerçekten çok başarılı iyi ki onu tercih etmişim yine olsa yine Atahan Beyi tercih ederim. Ayrıca ameliyat sürecinde ve sonrasında her sorumu bıkmadan cevapladılar. Atahan Bey ve hemşirelerine tekrardan çok teşekkür ederim.

Sizi Arayalım
Dr. Atahan Ağrılı Whatsapp