BLOG

Op. Dr. Atahan Ağrılı Blog
Rinoplasti Türleri

Rinoplasti Türleri

Bu yazıda, bazı yaygın burun tiplerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Çarpık Burun

Eğri veya bükülmüş bir burun, düz olmayan ve yüzün merkezinde yer alan bir burundur. Eğriliğin derecesi değişebilir; en kötü durumda nefes alma sorunlarına neden olabilir. Altta yatan neden ister tıbbi, ister fiziksel (örneğin yaralanma sonucu) veya genetik olsun, septorinoplasti görünümünü düzeltmeye yardımcı olabilir. Bu genellikle septumun burnun iç bölme duvarı yeniden şekillendirilmesini içerir.

Aşırı Çıkıntılı veya Düşük Çıkıntılı Burun

Düşük çıkıntılı bir burun düz, ezilmiş veya sarkık görünen bir burundur ve bazen daha küçük görünmesine neden olur. Aşırı çıkıntılı bir burun ise bunun tam tersidir, genellikle sivri ve olması gerekenden daha büyük görünür. Bu tür burun sorunları, daha doğal ve orantılı bir görünüm kazandırmaya yardımcı olmak için köprü ve uç ayarlanarak tedavi edilir. Yine, bu durumlarda rinoplasti ameliyatının hafifletmeye yardımcı olabileceği nefes alma sorunları ortaya çıkabilir.

Şişkin Uç

Adından da anlaşılacağı gibi, bu durum burnun yuvarlak, ampul veya top şeklinde bir uca sahip olduğu ve burnun yüz için çok büyük görünmesine neden olabileceği durumdur. Düzeltilmesi için kıkırdak grefti (nazal septum gibi başka bir yerden kıkırdak kullanılması), lateral kuranın (ucu ve burun deliği kenarlarını oluşturan kıkırdak) yeniden konumlandırılması veya burun ucunun kıkırdağının küçük dikişlerle yeniden şekillendirilerek daha küçük ve zarif görünmesi sağlanabilir.

Kambur Burun

Bu tür burunlar çoğu yerde büyük ölçüde 'normal' görünebilir, ancak burun köprüsünde çok fazla kıkırdak ve aşağıdaki kemiğin neden olduğu bir tümsek vardır. Rinoplasti ameliyatı, boyutunu küçültmek için kamburun düzeltilmesini içerir. Bu, bir yumurtanın tepesini düzeltmeye benzer. Yumurta daha sonra açılacaktır. Açılan burun çatısını bir araya getirmek için kemiklerin kırılarak kenarlarının bir araya getirilmesi gerekecektir. Bazı durumlarda, yumrunun çıkarıldığı burun kıkırdak bölgesini desteklemek için yayıcı greftler gerekebilir. Bunlar çatı kirişleri gibidir. Tümseğin boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak, dolgu maddeleri enjekte etmek gibi cerrahi olmayan yöntemler de görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Diğer Blog Yazılarını İncele Diğer Blog Yazılarını İncele
Sizi Arayalım
Dr. Atahan Ağrılı Whatsapp